19.12.14, 03:30 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset:
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3   Siirry alas
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Vanhasta rakennuksesta lampola vai kokonaan uusi?  (Luettu 6682 kertaa)
Riina
Pässivaari
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 4571


Muru Metsäneläin


« : 18.10.09, 13:30 »

Tällä foorumilla on varmaan monta jotka ovat miettimässä tai jo toteuttaneet lampolan rakennusprojektin. Olisi kiva kuulla hiukan mielipiteitä siihen liittyen, kumpi on / olisi teidän valintanne, remontoida vanhasta rakennuksesta lampola vai rakentaa kokonaan uusi. Sekä työskentelyn että taloudellisen ominaisuuksien kannalta. Jos olette kunnostaneet vanhasta rakennuksesta lampolan niin onko se vanha rakennus ollut kanala/sikala/navetta tms.? Miten projekti on onnistunut, saitteko mieluisan?

Itse haaveilen parasta aikaa rehuladon muuttamista lampolaksi, koska siinä olisi enemmän tilaa kuin nykyisessä ja sinne pystyisi toteuttamaan tyhjennyksen ja ruokinnan traktorilla. Mutta sitten pitäisi rakentaa uusi rehulato, nykyiseen lampolarakennukseen kun ei pysty ajamaan pyöröpaaleja sisälle.
tallennettu

"Joka mäyrän saa, myös mäyrän pitää."
Petri
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Viestejä: 1097


« Vastaus #1 : 18.10.09, 15:51 »

Itse haaveilen parasta aikaa rehuladon muuttamista lampolaksi, koska siinä olisi enemmän tilaa kuin nykyisessä ja sinne pystyisi toteuttamaan tyhjennyksen ja ruokinnan traktorilla. Mutta sitten pitäisi rakentaa uusi rehulato, nykyiseen lampolarakennukseen kun ei pysty ajamaan pyöröpaaleja sisälle.

Toiminnallisuus on tietysti se ensimm√§inen, mutta pit√§√§k√∂ py√∂r√∂paalit saada sis√§lle? J√§t√§ vain ulos, ota vanha lato k√§ytt√∂√∂n ja nauti eurojen juoksusta tilillesi!  Jos taas pit√§√§ rakentaa uusi rehulato sen vuoksi, ett√§ vanha saadaan lampaille, niin olisiko fiksumpaa rakentaa samantien uusi lampola?

Petri
tallennettu
Kats
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1247WWW
« Vastaus #2 : 18.10.09, 19:30 »

Ikääntyessä mukavuudenhalu kasvaa. En juuri nyt osaisi kuvitella lampurinuraa ilman lämpöeristettyä lampolaa. Käytössämme oleva 20v vanha sikala olisi ihan järjettömän suuri investointi, mutta näin uudelleen muokattuna se sopii mainiosti lampolaksi.

Tämän rakennuksen lisäksi meillä on kaksi "avonaista hallia" ulkoruokinnalla joutilaille, kasvatettaville yms, mutta esim. kevättalven karitsoinnit sujuvat eristetyssä lampolassa mukavasti. Tänään viimeksi siellä oli mukava "puuhailla" lämpimässä ja kuivassa kun ulkona tuiski vettä ja räntää.

Kuvassa isäntä asentaa uutta huippuimiuria.


« Viimeksi muokattu: 18.10.09, 19:33 kirjoittanut Kats » tallennettu

viiperi
Karitsa
**
Poissa Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 98


krooh pyyh


« Vastaus #3 : 18.10.09, 19:48 »

Voi miten hyvät tilat Kats!
tallennettu

Kissoja kolme, kaneja kolme ja kohta lampaita:)
Dee
Pässi
***
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 544« Vastaus #4 : 18.10.09, 20:02 »

Onpas Katsilla upea lampola!
tallennettu
Nipsu
Pässi
***
Poissa Poissa

Viestejä: 985


« Vastaus #5 : 18.10.09, 21:28 »

Me tehtiin vanhasta navetasta lampola. Se on liian matala mun makuuni mutta muuten ok pikkukatraalle. Ei ois varaa laittaa uutta lampolaa, eik√§ mit√§√§n j√§rke√§k√§√§n kun homma on harrastelua. Parhaat remonttiratkaisut oli vesijohto/l√§mmitett√§v√§ vesikuppi lampolaan sek√§ takasein√§√§n tehty reik√§/ovi, josta mahtuu Avantti sis√§lle. hymy  rete√§ Toki se lattiatilan piikkaaminen/valaminen tasapohjaiseksi, purettavat karsinakalusteet ja toimiva hein√§npudottelu vintilt√§ ovat kanssa ihan siell√§ k√§rkijoukossa. hymy Liiteriin tehty ekstrakarsina treenikaritsoille on kyll√§ kanssa ollut toimiva mei√§n tarpeisiin ja lampaatkin tuntuvat tykk√§√§v√§n ja ulkoilevan paljon enemm√§n kuin l√§mpim√§st√§ lampolasta.
tallennettu
Helvenia
Oinas
***
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 390WWW
« Vastaus #6 : 19.10.09, 09:19 »

Me remontoitiin vanhasta navetasta todella pienellä vaivalla (ja pienellä rahalla) pikkulampola, n. 30 uuhelle + pässeille. Navetta on kahdessa osassa tehty, vanha puoli 1800-luvulla, uudempi puoli 1950. Toiminut lehmien parsinavettana (uusi puoli) ja 5 hevosen tallina (vanha puoli) joka myöhemmin muutettu käytävälliseksi kahden hevosen talliksi, jota en oikein ole vieläkään käsittänyt miksi, on siis tehty pitkä seinä siihen väliin että saadaan kapea käytävä jolla ei tee oikeastaan yhtään mitään, alkupäässä ja loppupäässä on nyt ne karsinat. En ole sen syvällisemmin tähän puoleen ehtinyt perehtyä, kun vasta saatiin navetan muu remppa valmiiksi...

Noh, eläintenpidon lopettamisen jälkeen navetta on ollut n. 30 vuoden ajan vain varastona. Parret ja ruokintapöydät oli kuitenkin jätetty, ja niistä oli älyttömän helppo muokata lampaille ruokintapöydät, ja karsinalaudat vaan siihen molemmin puolin olevien ruokintapöytien ympärille, niin, että karsina on neliönä ison huoneen keskellä, ja ympäri menee käytävät.

Mä en oikeastaan tiedä voidaanko me puhua edes "remontista" koska me oikeastaan purettiin vain hyvin vähän vanhaa, ja aika vähän tehtiin uuttakaan. Jos nyt ei oteta pieniä oviaukkoja, mataluutta, koneellisen tyhjentämisen mahdottomuutta ym. huomioon, on minusta tämä navetta aivan todella käypä lampaille. Olen tyytyväinen! Tosin nythän se on vasta ensimmäistä talvea testissä..

Niin, ja pässeille on sitten yksi heppakarsina toisessapäässä navettaa partena, välissä on karjakeittiö ja maito-ja viljahuoneet, eli nykyinen rehuhuone, joten pässin + uuhien sijoitteluunkin olen todella tyytyväinen.

Min√§ kun tykk√§√§n vanhasta, ja tykk√§√§n v√§rk√§t√§ itse eli en edes haaveile ett√§ kaikki olisi mahdollisimman helppoa, ja erityisesti kun ottaa huomioon sen kuinka paljon v√§hemm√§ll√§ vaivalla, ja kuinka √§lytt√∂m√§n paljon pienemm√§ll√§ budjetilla me tuosta urakasta selvittiin, niin tuskin olisin uuden rakentamista kovin montaa sekuntia miettinytk√§√§n. Meill√§ meni rahaa arviolta 200 ‚ā¨ kaikkinensa.  muikea hymy Puutavara kun oli omasta takaa, ja puoliso kun on tuota raksahommaa tehnyt sivuhommina pienen ik√§ns√§ ja sattumoisin my√∂s h√§nen is√§ns√§ on alan ammattilainen ja toimivat ruokapalkalla, niin ei siihenk√§√§n kauheasti tarvinnut sijoittaa. Miehilt√§ meni kolmisen p√§iv√§√§ urakoidessa, ja meilt√§ Peten kanssa alkuvalmisteluissa vajaa viikko, kun sit√§ tyhjennettiin ja suunniteltiin. Hy√∂dynnettiin mahdollisimman paljon kaikkea vanhaa ja turhaa uusiok√§ytt√∂√∂n, esimerkiksi ruokintap√∂yd√§n levyin√§ meill√§ on vanhasta, puretusta p√§√§rakennuksesta s√§√§stetyt ovet, vain saranat ja kahvat irrotettiin.  muikea hymy

Taloudellisesti kannattavinta meidän tapauksessamme siis oli ehdottomasti vanhan rakennuksen hyödyntäminen. Uskoisin näin olevan useimmissa tapauksissa.

Mulla on toisaalta v√§h√§n samantapainen ongelma (tai p√§hk√§ilt√§v√§) kui Riinalla. Nyt kun jo mietimme laajennusta, on vaihtoehtoina navetan taakse upouusi laajennusosa, tai tehd√§ siit√§ hevostallipuolesta eli navetan vanhasta puolesta taas yksi iso tila, millainen se silloin joskus ennenkin on ollut, eli v√§lisein√§t veks. T√§st√§ en ole min√§k√§√§n p√§√§ssyt itseni kanssa yhteisymm√§rrykseen ett√§ kumpi parempi, mun tapauksessani varmaan ratkaisee se, monelleko sinne saisi tilat, olen laskeskellut ett√§ mun ei kannata investoida ollenkaan alle 40 uuhen tilaan, eli jos navetan vanha puoli on liian pieni, k√§yt√§n sen ennemmin sitten johonkin muuhun kuin lampaille ja rakennutan uuden tilan uuhille jossa ruokinta yms. hoituvat sitten helpommin ja voin ajatella sen olevan "rahansa v√§√§rti", mutta jos kooltaan sopiva, niin hy√∂dynn√§n ehdottomasti taas vanhaa. Vaikka se on hankalampi toimia sokkeloisessa, vanhassa, matalassa navetassa, uuden rakennuksen tekeminen on aina iso investointi, ja my√∂s urakkana suurehko, enk√§ sellaista henkil√∂kohtaisesti halua tehd√§ vain siksi ett√§ minun on helpompi ruokkia el√§imet uuteen kuin vanhaan. El√§inten hyvinvointi on tietysti sitten se t√§rkein ja m√§√§r√§√§vin tekij√§. Mutta kyll√§ m√§ nyt kaivan rullamittaa ja l√§hden tonne navetan puolelle katteleen...  silm√§nisku
« Viimeksi muokattu: 19.10.09, 09:23 kirjoittanut Helvenia » tallennettu

Riina
Pässivaari
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 4571


Muru Metsäneläin


« Vastaus #7 : 19.10.09, 10:29 »

Kiitos tähän astisista hyvistä mielipiteistä ja näkökulmista, kommentoin paremmalla ajalla tarkemminkin, mutta herättelisin vielä tästä lisää keskustelua:

En juuri nyt osaisi kuvitella lampurinuraa ilman lämpöeristettyä lampolaa.

Mitä mieltä muut ovat? Itselläni on tällä hetkellä lämmin lampola koneellisella ilmanvaihdolla, ja teen todella mielelläni töitä lämpimässä tilassa, mutta tuntuu, että eläimillä on enemmän sellaisia sairauksia, joita ei aikanaan ollut, kun kylmissä tiloissa aloitin, mm. utare- ja hengitystietulehduksia. Johtuukohan lämpimästä tilasta vai vaan huonoa tuuria? Mitä kokemuksia Katsilla on, entä muilla?

Jos tekisin rehuladosta lampolan, siitä tulisi ilman muuta kylmä, lämmintä siitä ei ole edes mahdollista tehdä.

tallennettu

"Joka mäyrän saa, myös mäyrän pitää."
Maximoves
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1399

Kerroskuvassa Hermanni "onthetop" ja Andy alla


WWW
« Vastaus #8 : 19.10.09, 14:07 »

Kylmä lampola on kyllä lampaiden kannalta parempi, tai sitten pihattomahdollisuus. Mun lampaat viihtyy loistavasti ulkona eivätkä ne juuri muuta kuin käy sisätiloissa. Olet Riina oikeassa, varmasti ainakin hengityselinten kannaltakin on kylmä parempi kuin lämmin. Kun investoi lämmitettyihin uimurivesikuppeihin ei ole juottokaan ongelma pakkasilla.
tallennettu

Kats
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1247WWW
« Vastaus #9 : 19.10.09, 14:49 »

Itselläni on tällä hetkellä lämmin lampola koneellisella ilmanvaihdolla, ja teen todella mielelläni töitä lämpimässä tilassa, mutta tuntuu, että eläimillä on enemmän sellaisia sairauksia, joita ei aikanaan ollut, kun kylmissä tiloissa aloitin, mm. utare- ja hengitystietulehduksia. Johtuukohan lämpimästä tilasta vai vaan huonoa tuuria? Mitä kokemuksia Katsilla on, entä muilla?

Ehkä ennemmin ilmanvaihdosta kuin lämpötilasta? Meillä tuo eristetty tila on talvisin n.+5 astetta. Olen ollut huolissani kun kosteus huitelee pahimmillaan min. 90 ja max 99 astetta. "Normaalistikin" minimi 70-80 astetta. Toisaalta aistinvaraisesti ilmanlaatu on erinomainen ja ikkunoihin tiivistyy kosteutta vain yksittäisinä päivinä talven aikana. Katossa hurisee neljä sekoittajaa täydellä teholla. Huippuimuria säädetään ulkolämpötilojen mukaan. Nuo kosteusprosentit ovat lähes samat kuin ulkoilmassa. Kosteassa ilmassa on enemmän mikrobeja, mutta ilmeiseti ilman hyvä vaihtuvuus tekee sen että mitään sairastumiskokemuksia ei ole ollut. Kuiviketurpeellakin voi olla osuutta asiaan. Eläimet viettävät osan päivästä eristämättömässä osassa, missä paaliruokinta ja usein isot ovet auki päivisin. Tänne kulkevat luukuista, joissa joinain talvina on ollut matot verhona, välillä luukut avonaisina.
tallennettu

Vahtimassu
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1027


...


« Vastaus #10 : 19.10.09, 14:52 »

Meillä on entrattu sikalasta lampola. Pitäis ottaa nyt kuvia uusimman "rempan" jälkeen, kun tehtiin korotettu ruokintapöytä. Lämminhän se on myöskin, osa lampaista on kylmässä ladossa lampolan "jatkeena" kun tuo eläinmäärä on kasvanut ja lisäksi suunnitelmissa on jo tälle syksyä laajentaa tiloja vielä sikalan vanhimpaan osaan mikä on alunperin ollut navetta, muutettu sikalaksi ja tällähetkellä siinä toimii sorvaamo ja se olisi tarkoitus muuttaa vielä siis lampolaksi.. muikea hymy

Lampolan saa tyhjennettyä koneellisesti Avantilla ja ruokapöytä on niin leveä että säilörehun saa kuskattua lampaiden eteen myöskin Avantilla..(miten niin mulla on pulskat lampaat ku on niin helppo ruokkia.. kieli ) tottakai vesijohto ja sähköt on myös, uimurikupit ja vesinipat ovat karsinoissa.

Pässit asustelee tätä nykyä uusimmassa "yhdistelmä" lampola/sikalassa, missä siis mun joulupossut kasvamassa ja pässit pitää seuraa niille.. kieli Tällä puolella myös uuhet käyvät karitsoimassa omissa karsinoissaan, mitkä siis entisiä vapaaporsitus karsinoita. Myös tämän uudemman sikalan remontti on suunnitelmissa koska se on nyt väistämättä edessä, uusittava kalusto ja lattiat sikojen jäljiltä, mutta se tehdään kunhan saahaa kaikki muut rakennusprojektit valmiiksi.
tallennettu
snowman
Musta lammas
*
Poissa Poissa

Viestejä: 2


« Vastaus #11 : 19.10.09, 17:29 »

Olipas hyvä aihe, itse asiassa uutena foorumin käyttäjänä olen etsiskellytkin ja miettinyt että aloittaa kyselyä aiheesta... Meillä tälläinen pieni emolehmätila 25 emolehmää ja rinnalle otettu lampaita nyt noin 12 uuhta vanhassa navetassa, mutta ruvettu miettimään jos tekisi uden noin 30 uuhen lampolan, eli tuottaako tolainen katras vielä muuta kuin lisää työtä. Peltoa meillä reilusti noin 50ha ja sopivia maita laitumiksi mutta ne sijaitsee 15 km päässä tilakeskuksesta joten mietitty lampaiden laiduntamista siellä olisivat nautoja helpompia kuljettaa omallakin kalustolla.
Mutta siis asiaan tarkoitus olisi tehdä kylmä lampola kooltaan 9*9 metriä kaksi karsinaa 3,7*9 metriä niihin sopisi kumpaankin 15 uuhta ja keskelle rakennusta ruokintapöytä johon pyöröpaalit tuotaisiin.Kustannusta rakennuksesta laskettiin n 5000 euroa koska pohjaa ei juuri tarvitse tehdä kun rakennuspaikka olisi melkein tasainen kallio, työvoima ja osaaminen löytyy omasta talosta samoin puutavara. Nyt vaan pitäsi saada jotain tolkkua vielä nuihin kannattavuus laskelmiin..
tallennettu
Riina
Pässivaari
****
Poissa Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 4571


Muru Metsäneläin


« Vastaus #12 : 19.10.09, 17:55 »

Toiminnallisuus on tietysti se ensimmäinen, mutta pitääkö pyöröpaalit saada sisälle?


Totta, s√§il√∂rehupaalit menev√§t kyll√§ ulkonakin. Siihenh√§n se olisi siirrytt√§v√§. T√§ll√§ hetkell√§ sy√∂t√§n noin 4/5 osaa korsirehusta kuivahein√§n√§ ja 1/5 osa s√§il√∂rehuna. Kuivikepaalit pit√§isi kuitenkin saada katon alle. Mink√§h√§n verran kuivikepaaleja pit√§√§ varata lampaalle per talvi...? Neh√§n t√§ytyisi ainakin saada johonkin katon alle. 
tallennettu

"Joka mäyrän saa, myös mäyrän pitää."
Petri
Mummouuhi
****
Poissa Poissa

Viestejä: 1097


« Vastaus #13 : 19.10.09, 20:01 »

Helvenialle: koeta kuitenkin jostain löytää paikka, mihin saat edes pienkuormaajan mentävän reiän tyhjentämistä varten. Tai sitten iso talkooporukka, runsaasti mäyräkoiria ja...

Ei kait kuivikepaalienkaan tarvitse olla katon alla. Lado kolme päällekkäin vaikka neliöön (siis 12 aina nippuun) ja pressu päälle. Kolmantena talvena saat pressut jo toimimaan ja siitä se lähtee.

Me tehtiin lämpöeristetty lampola. Itsellemme, ei eläinten vuoksi, kun tavoitteena on karitsoittaa myös tammikuussa. Lämpölampuilla sekin onnistuisi, mutta kait sitä on vanhemmiten tullut niin mukavuudenhaluiseksi, että haluaisi nukkua öisin.... Eristetty lampola täytyy vain olla niin hyvin eristetty, että ilmanvaihdosta ei juuri tarvitse tinkiä kovilla pakkasilla jäätymisvaaran vuoksi. Eläinten terveyden kannalta huonoin vaihtoehto on huonosti eristetty, jossa kovilla pakkasilla ilmanvaihtoa rajoitetaan lämmönhukan minimoimiseksi ja silloin ilmankosteus nousee.

Mutta jos meillä touhu laajenee, niin kaikki muut mahdolliset tulevat rakennukset tulevat olemaan eristämättömiä. Tässä eristetyssä hoidetaan sitten karitsoinnit, joutilaat ja kasvavat kylmissä tiloissa.

Petri
tallennettu
marjukka
Pässi
***
Poissa Poissa

Viestejä: 628


« Vastaus #14 : 19.10.09, 21:35 »

Meill√§ oli aaiemmin lampaat vanhassa navetassa, ja kev√§ttalvella se ei en√§√§ ollut hyv√§: pehku oli noussut korkeaksi ja ilmanlaatu ei ollut en√§√§ hyv√§.  Muistan kuulleeni sanottavan, ett√§ vaikka lampolassa riitt√§si neli√∂t, kuutiot eiv√§t en√§√§ riit√§.  Sitten monesti kev√§ttalvella on ahtainta, kun karitsoinnit ja niiden takia eniten kuivittamiisen tarvetta.

Varmasti on paljon loistavia vanhoja tiloja, mutta meid√§n navetta ei sellainen ollut.  Jos se ei olisi tuhoutunut tulipalossa, sit√§ olisi k√§ytetty kyll√§ talvikaritsoimistilana.

Riina: entä jos teetät oljetkin suurpaaleihin ja varastoit pressun alle pihalle?

tallennettu
Sivuja: [1] 2 3   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC